Nieuws rond de Brabantse vlag.

Nieuwsberichten over het fenomeen van de Brabantse vlag of het project ‘de Brabantse vlag van Stichting de Brabantse Hoeders.
Heeft u tips? Mail ze ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


De stof waarmee het gemeentehuis van Oisterwijk was ingepakt is door Corrie van Herk hergebruikt in stoelzittingen.

 

HERGEBRUIK STOF INGEPAKT RAADHUIS OISTERWIJK


Raadhuis Oisterwijk met en zonder Brabantse vlag uitvergroot bij Brabantse Monumentenwacht

In opdracht van de Monumentwacht Noord-Brabant zijn recent twee foto’s gemaakt van het historisch raadhuis van Oisterwijk. De ene foto laat het monument zien zónder Brabantse vlag, op de andere foto is het raadhuis helemaal ingepakt. Beide foto’s zijn vanuit dezelfde positie gemaakt en ook de compositie is nagenoeg gelijk.

2      1

De foto’s komen uitvergroot te hangen in het gerenoveerde kantoor van de Brabantse Monumentenwacht. Dit is gevestigd in het monumentale pand van Sparrendaal in Helvoirt. Je kunt dit gebouw zien liggen vanaf de weg van Tilburg naar Den Bosch. De foto’s van het Oisterwijkse raadhuis zijn in opdracht gemaakt door Paul van Galen. Hij was tot voor kort fotograaf van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed.

De uitvergrote en ingelijste foto’s is een van de opmerkelijke resultaten en gevolgen van het spraakmakende cultureel project van de Brabantse Hoeders. Voor de gemeente Oisterwijk is het een opsteker omdat in het kantoor van de Brabantse Monumentenwacht veel mensen komen die iets met monumenten te maken hebben. De opmerkelijke foto’s vestigen sterk de aandacht op dit Oisterwijkse erfgoed én op het feit dat dit raadhuis à la Christo is ingepakt op initiatief van de Brabantse Hoeders. 

Raadhuis van Oisterwijk geheel ingepakt in de Brabantse Vlag.

In het kader van het Hoedersproject ‘De Brabantse vlag’ is eind juli 2016 het oude raadhuis van Oisterwijk geheel ingepakt in de Brabantse vlag. Dit werd uitgevoerd door bewoners van het Asielzoekerscentrum Oisterwijk, waarna het project op zaterdag 30 juli om 14.00 uur werd geopend.

Het inpakken van het raadhuis van Oisterwijk is een van de hoogtepunten van het Brabantse vlag-project van de Brabantse Hoeders. In het kader van dit project zijn al veel bijzondere dingen gedaan, van een bundel gedichten geïnspireerd op de Brabantse vlag, tot een kledinglijn, een munt (Brabo) en keramiek. Al deze onderwerpen zijn ook weer te zien in Oisterwijk.


Met dit vlag-project is ongeveer 2,5 jaar geleden begonnen. Toen reeds is de aanzet gegeven tot het inpakken van het historisch raadhuis van Oisterwijk. Dat dit zo lang heeft geduurd heeft een aantal redenen. De belangrijkste is het feit dat het raadhuis een rijksmonument is. Het verkrijgen van toestemming en het voldoen aan de voorwaarden heeft zeer veel tijd en overleg gevergd. Een van de voorwaarden die moest worden opgelost was de strikte eis dat de gebruikte stof niet kan branden. Deze stof werd na lang speuren in China gevonden.


Maar nu is het dan zo ver. Het inpakken van het raadhuis is gerealiseerd door de Stichting Oisterwijk 800 SPOT. Dit is een vrijwilligersorganisatie die cultuur inzet om te verbinden en de samenleving sterker te maken. Ter gelegenheid van het in de Brabantse vlag ingepakte raadhuis wordt een Festival van de Brabantse Cultuur gehouden. Dit duurt van 23 juli tot en met 14 augustus.

Inpakken  Inpakken2

RAADHUIS

 

 

Dichtbundel met poëzie over de Brabantse vlag

Met als titel ‘Brabants Vlag’ is een bundel gedichten over de Brabantse vlag verschenen. Behalve gedichten van 17 verschillende Brabantse dichters staat in dit boekje een beknopte geschiedenis van de Brabantse vlag. De 48 pagina’s tellende dichtbundel kost 5 euro en is voor dit bedrag (inclusief verzendkosten) te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het zijn allemaal dichters van naam en faam die een bijdrage hebben geleverd voor deze dichtbundel. Een van de gedichten is geïnspireerd op de mooist zin over Brabant ooit geschreven: ‘En nergens ligt een glimlach zo gereed, als waar de wereld land van Brabant heet’, dichtte Harriet Laurey.

De dichtbundel ‘Brabants Vlag’ is een uitgave van de Stichting de Brabantse Hoeders. Dat zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Jaarlijks reikt het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant deze onderscheiding uit aan maximaal drie Brabanders die zich jarenlang als vrijwilliger hebben ingezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De Brabantse Hoeders organiseren jaarlijks een cultureel project. De dichtbundel maakt onderdeel uit van een project geïnspireerd op de Brabantse vlag.

Een van de Hoeders is de Bossche historicus Jac. Biemans. Hij scheef voor de bundel ene beknopte geschiedenis over de Brabantse vlag. Daaruit blijkt dat de kenmerkende kleuren rood en wit al vroeg voorkomen in Brabant. Vanaf eind zeventiende eeuw werd de blokkenvlag in Antwerpen gebruikt als vlag voor zeeschepen. In 1959 is de geblokte vlag officieel aangenomen als vlag van de provincie Noord-Brabant.

Brabants bont


In het boekje wordt beschreven hoe de Brabantse vlag er uitziet. Die wijkt af van het Brabants bont. Achter de ruitjes op deze foto is Brabants bont aangebracht. Foto: Paul Spapens.

 

Expositie Brabantse kledinglijn in theater Kattendans Bergeijk

Kleding 1KLEDING BRABANTSE VLAG

Op zondagmiddag 25 maart werd in theater De Kattendans in Bergeijk een tentoonstelling van de Brabantse vlag-kleding van Truus de Kanter geopend. Truus de Kanter ontwierp en maakte deze kleding geïnspireerd op de Brabantse vlag op verzoek van de Brabantse Hoeders. De opening trok veel belangstellenden. De expositie is te zien tot vrijdag 6 november in de foyer van de Kattendans. De kleding van Truus de Kanter was al op vele plaatsen in Brabant te zien en oogstte veel succes.




Kunst van mensen met beperking te zien in Provinciehuis

Expositie

 

Deelnemende kunstenaars bekijken keramiek in een vitrine in het Provinciehuis. Foto: Paul Spapens.

In Het Provinciehuis in Den Bosch is een tentoonstelling te zien van kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De expositie is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kunstwerken zijn te zien tot 15 oktober tijdens kantooruren. Gedeputeerde Henri Swinkels van cultuur verrichtte de opening.

Op de tentoonstelling staan kunstwerken afkomstig uit vier Brabantse kunstateliers voor mensen met een beperking. Behalve Artenzo uit Tilburg doen aan de expositie mee Pauwer en de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom en Kempro uit Sterksel. In totaal zijn meer dan dertig kunstenaars met een beperking bij dit project betrokken.

De expositie laat vooral keramiek zien. Behalve potten bestaat de tentoonstelling uit zeer creatieve objecten. Zo laat de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom een Muizenspel zien. De makers van dit zelfbedacht Muizenspel vragen de bezoekers van de tentoonstelling om spelregels te bedenken. Het Tilburgs atelier Artenzo leverde onder meer twee grote objecten bestaande uit ieder tientallen tegeltjes. Elk tegeltje is met de hand gemaakt en stelt elementen voor van het Brabantse land. Deze tegeltjes die samen Brabant vormen gaan over in tegeltjes in de kleuren rood en wit van de Brabantse vlag.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Elke jaar reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan maximaal drie Brabanders (v/m) de Brabant Bokaal uit. Deze prijs gaat naar Brabanders die zich lang en intensief in hebben gezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De winnaars van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks organiseren ze een Brabant breed en vernieuwend cultureel project. Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De Kunstenaars van de ateliers voor mensen met een beperking hebben daar een schitterende bijdrage aan geleverd.


Mix van cultuur en natuur op Haanwijk, Sint-Michielsgestel


Natuurvlag Brabantse vlag onthuld


HAANWIJK JULI 2015 3

Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft vrijdag 3 juli 2015 op Haanwijk in Sint-Michielsgestel een natuurvlag geïnspireerd op de Brabantse vlag onthuld.

 HAANWIJK JULI 2015 2

De met witte en rode begonia’s uitgevoerde vlag is aangelegd door het Brabants Landschap. De natuurvlag is een initiatief van Marius Grutters. Hij is lid van de Brabantse Hoeders.

HAANWIJK JULI 2015 1


Deze cultuurorganisatie voert in 2014/2015 een Brabant-breed cultuurproject uit geïnspireerd op de Brabantse vlag. De natuurvlag is een van de onderdelen. Hij ligt tegenover uitspanning ’t Haantje op het adres Haanwijk 4A. Haanwijk is een schitterend natuurgebied onder de rook van Den Bosch.




Knipsel

Expositie Brabantse mode in rood en wit tot 31 mei in Markiezenhof Bergen op Zoom.

De tentoonstelling Brabantse mode in rood en wit is nu ook te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De kledingexpositie geïnspireerd op de Brabantse vlag is geopend door Ward Warmoeskerken. De 32-jarige inwoner van Bergen op Zoom is een aanstormend talent als kledingontwerper. De Brabantse vlag-kleding is ontworpen en gemaakt door Truus de Kanter uit Tilburg. De kleding maakt een reis door Brabant. Na eerdere tentoonstellingen in Veldhoven en Helmond is de kleding tot 31 mei te zien in het Markiezenhof. Het Koetshuis is geopend van dinsdag tot zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De tentoonstelling trok in Helmond in een maand tijd 1.1167 bezoekers.

KLEDING BRABANTSE VLAG EXPOSITIE OPENING BERGEN OP ZOOM DSC 5031 7

Opening verricht door Ward Warmoeskerken.

KLEDING BRABANTSE VLAG EXPOSITIE OPENING BERGEN OP ZOOM DSC 5031 9




28-2-2015

Tentoonstelling in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag


In Museum ’t Oude Slot in Veldhoven is zaterdag 28 februari 2015 de tentoonstelling ‘Brabantse mode in rood en wit’ geopend. Op deze expositie is een complete kledinglijn te zien geïnspireerd op de Brabantse vlag. De kledingstukken zijn gemaakt door ontwerpster Truus de Kanter uit Tilburg. Vicevoorzitter Jan Post van het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant sprak een openingswoord. Hij complimenteerde zowel Truus de Kanter als Annette Redeveld, directeur van het Veldhovens museum. De tentoonstelling is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kledingstukken zijn in ’t Oude Slot in Veldhoven te zien tot en met 29 maart. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Museum ’t Oude Slot is gevestigd aan Hemelrijken 6, Veldhoven.

 

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 24

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 20

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 19

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 6

 




31-10-2014

Zondagmiddag 9 november 2014.
Modeshow Truus de Kanter bij boekhandel Gianotten
Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag Voor alle foto's zie hier

Bij Boekhandel Gianotten in de Emmapassage in het centrum van Tilburg wordt op zondagmiddag 9 november een bijzondere modeshow gehouden. Drie keer is een complete kledinglijn te zien die is geïnspireerd op de Brabantse vlag. De ontwerpster en maakster van de kleding is modeontwerpster Truus de Kanter uit Tilburg. Tijdens de modeshow is een poëziebundel te koop met gedichten over de Brabantse vlag.

De modeshow wordt ‘gelopen’ om 14.00 uur, 14.45 uur en 15.30 uur. In totaal worden twaalf kledingensembles getoond voor meisjes en jongens, voor vrouwen en mannen. De kledinglijn is vrij klassiek van opzet. Ook vrijetijdskleding en zelfs een outfit voor golfers maken er delle van uit Het hoogtepunt van de modeshow is een bruidsjurk. De modeshow wordt muzikaal begeleid door Theo Wouters.

TRUUS DE KANTER EN THEO MUZIEK DSC 1333 3  TRUUS DE KANTER IN HAAR ATELIER 2 mei 2014 DSC 9401 7  TRUUS DE KANTER TEXTIELLAB april 2014 Brabantse vlag prints 001 1
In haar atelier werkt Truus de Kanter aan de Brabantse vlag-kleding. Foto: Paul Spapens.


Truus de Kanter (1948) is een gerenommeerd kledingontwerpster. Ze heeft haar eigen atelier in Tilburg. Ze maakte in het kader van zogeheten Textiel Weekeinden in het Textiel Museum in Tilburg onder meer kledingcollecties geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan en Rietveld. In haar modeshows is duidelijk haar professionele dansopleiding herkenbaar.

Truus de Kanter is door de Brabantse Hoeders gevraagd een kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag te ontwikkelen. Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks realiseren ze samen een cultureel project.

Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De kledinglijn van Truus de Kanter is een van de meer dan tien activiteiten over de Brabantse vlag. Als onderdeel van ditzelfde project is een bundel uitgegeven met gedichten over de Brabantse vlag. Hierin staat onder meer een gedicht van Pien Storm van Leeuwen, een van de Brabantse Hoeders.


November 2014 werd de collectie getoond in een prachtige modeshow.

PBCF Brabant Bokaal 2014 K
 

01-09-2014

In bibliotheek Oisterwijk hangt poëzie tegen de muur
Expositie gedichten over de Brabantse vlag

In de bibliotheek van Oisterwijk is een tentoonstelling ingericht over gedichten over de Brabantse vlag. De in totaal zeventien gedichten zijn op groot formaat afgedrukt. De poëzie blijft tot 12 september hangen. Bij de tentoonstelling ligt de bundel ter inzag waarin de gedichten zijn gepubliceerd.  

De bundel met als titel ‘Brabants Vlag’ is in Oisterwijk gepresenteerd tijdens een Nationaal Dichtersfestival. In het boekje staan de zeventien gedichten die nu in de bibliotheek van Oisterwijk letterlijk als poëzie aan de muur hangen. Alle gedichten zijn van bekende dichters, onder wie JACE van de Ven uit Tilburg.

De dichtbundel is een uitgave van de Brabantse Hoeders. Deze Brabantse culturele organisatie vestigt dit jaar door middel van gevarieerde manifestaties de aandacht op de Brabantse vlag. Het Nationaal Dichtersfestival werd georganiseerd als onderdeel van het kunstevenement Kunst en Bomen 2014 van de Stichting Oisterwijk 800 SPOT. Dit evenement eindigt op 26 oktober. Dan geeft de organisatie een nieuwe dichtbundel uit met gedichten over bomen.
 

Expositie klein
Leon Burgers van de bibliotheek Oisterwijk hangt de gedichten over de Brabantse vlag op (Foto: Margot Janssen).

Schakering
Brabant buigt kromming
in wegen en beken
schrijft er hun bochten
doorheen haar oud land
licht buigend wenkt
Brabant klank in haar taal,
moduleert langs meanders
in zangerig spreken
maar rechtlijnig schikt ze
warm rood en stil wit
in het veld van haar vaan
kleurt vierkant veelkantig
energie en bezinning in
het vlak van haar vlag
bakent banieren
een vendelend lint
laat kromming en golving
aan
het spel van de wind

(Gedicht van Pien Storm van Leeuwen)

21-08-2014

 

























Driekwart van de Brabanders herkent de Brabantse vlag

EINDHOVEN - 78 procent van de Brabanders herkent de Brabantse vlag. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kien. Alleen Friezen scoren beter (maar die hebben dan ook hun eigen koffiemelk).

Landelijk herkent vijftig procent van de Nederlanders de vlag van de eigen provincie. Noord-Holland scoort het slechtst. Een op de vijf Noord-Hollanders herkende zijn of haar eigen vlag.

Aan het onderzoek deden ruim 1100 Nederlanders mee. Opvallend is dat provincies in het zuiden en het noorden, zoals Limburg, Drenthe en Zeeland, de beste scores behaalden. De provincies in het midden van Nederland scoorden het slechtst.

(bron: Omroep Brabant)