Brabantse vlag-kledinglijn staat centraal

Expositie Brabantse kledinglijn in theater Kattendans Bergeijk
Kleding 1KLEDING BRABANTSE VLAG

Op zondagmiddag 25 maart werd in theater De Kattendans in Bergeijk een tentoonstelling van de Brabantse vlag-kleding van Truus de Kanter geopend. Truus de Kanter ontwierp en maakte deze kleding geïnspireerd op de Brabantse vlag op verzoek van de Brabantse Hoeders. De opening trok veel belangstellenden. De expositie is te zien tot vrijdag 6 november in de foyer van de Kattendans. De kleding van Truus de Kanter was al op vele plaatsen in Brabant te zien en oogstte veel succes.

 

Opening Brabant Paviljoen Museum Klok & Peel Asten


Jan Post, vicevoorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft vrijdagmorgen 3 juli 2015 het Brabant Paviljoen geopend. In dit paviljoen in het Museum Klok & Peel in Asten wordt op een creatieve manier aandacht besteed aan de Brabantse cultuur. Centraal staat de door Truus de Kanter ontworpen en vervaardigde kledinglijn op basis van de Brabantse vlag.
ASTEN  1Asten2

Deze Brabantse vlag-kleding is een initiatief van de Brabantse Hoeders. Een aantal van de Hoeders was dan ook aanwezig bij de opening waarbij Jan Post op een zeer betrokken manier het museum in Asten plaatste in de algehele sociaal-maatschappelijke en culturele eigenheden van de regio Zuid-Oost Brabant. Deze regio loopt voorop in allerlei ontwikkelingen.

Asten3Asten4

Bij gelegenheid van de opening waren er verschillende voordrachten die werden aangekondigd door Harry van der Loo, voorzitter van Museum Klok & Peel. Prof. dr. Jos Swanenberg van de universiteit van Tilburg ging nader in op de Brabantse vlag die hij een ‘symbool’, een embleem’ van Brabant noemde. Zijn vader Cor Swanenberg verzorgde samen met accordeonist Henk Verhagen een muzikaal intermezzo met liedjes in het Brabants dialect. Nelleke de Laat, echtgenote van Cor Swanenberg en moeder van hoogleraar Jos vertelde op een anekdotische manier over het fenomeen van de Brabantse koffietafel. Ze sloot daarmee aan op de openingshandeling: het aansnijden van een bruidstaart met de Brabantse vlag. Dat gebeurde door Doris en Rinus Koolen, een bakkersechtpaar uit Asten.
Asten5Asten6

Het Brabant Paviljoen met de Brabantse vlag-kleding is dagelijks te zien tot en met 16 augustus 2015. Zie dagprogramma op www.museumklokenpeel.nl.                       


Expositie Brabantse mode in rood en wit tot 31 mei in Markiezenhof Bergen op Zoom.

De tentoonstelling Brabantse mode in rood en wit is nu ook te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De kledingexpositie geïnspireerd op de Brabantse vlag is geopend door Ward Warmoeskerken. De 32-jarige inwoner van Bergen op Zoom is een aanstormend talent als kledingontwerper. De Brabantse vlag-kleding is ontworpen en gemaakt door Truus de Kanter uit Tilburg. De kleding maakt een reis door Brabant. Na eerdere tentoonstellingen in Veldhoven en Helmond is de kleding tot 31 mei te zien in het Markiezenhof. Het Koetshuis is geopend van dinsdag tot zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De tentoonstelling trok in Helmond in een maand tijd 1.1167 bezoekers.

KLEDING BRABANTSE VLAG EXPOSITIE OPENING BERGEN OP ZOOM DSC 5031 7

KLEDING BRABANTSE VLAG EXPOSITIE OPENING BERGEN OP ZOOM DSC 5031 9


Kledinglijn ontworpen door Truus de Kanter


Truus de Kanter (1948) is een gerenommeerd kledingontwerpster. Ze heeft haar eigen atelier in Tilburg. Ze maakte in het kader van zogeheten Textiel Weekeinden in het Textiel Museum in Tilburg onder meer kledingcollecties geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan en Rietveld. In haar modeshows is duidelijk haar professionele dansopleiding herkenbaar.

Truus de Kanter is door de Brabantse Hoeders gevraagd een kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag te ontwikkelen. Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks realiseren ze samen een cultureel project.

Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De kledinglijn van Truus de Kanter is een van de meer dan tien activiteiten over de Brabantse vlag. Als onderdeel van ditzelfde project is een bundel uitgegeven met gedichten over de Brabantse vlag. Hierin staat onder meer een gedicht van Pien Storm van Leeuwen, een van de Brabantse Hoeders.

 

TRUUS DE KANTER EN THEO MUZIEK DSC 1333 3  TRUUS DE KANTER IN HAAR ATELIER 2 mei 2014 DSC 9401 7  TRUUS DE KANTER TEXTIELLAB april 2014 Brabantse vlag prints 001 1
In haar atelier werkt Truus de Kanter aan de Brabantse vlag-kleding. Foto: Paul Spapens.

 

Het zijn totaal twaalf kledingensembles voor meisjes en jongens, voor vrouwen en mannen. De kledinglijn is vrij klassiek van opzet. Ook vrijetijdskleding en zelfs een outfit voor golfers maken er delle van uit Het hoogtepunt is een bruidsjurk.


PBCF Brabant Bokaal 2014 - mOOm photography HR-50

Een kort filmpje over de kledinglijn is hier te zien.

Brabantse Hoeders 051
Brabantse Hoeders 055
Brabantse Hoeders 058
Brabantse Hoeders 059
Brabantse Hoeders 065
Brabantse Hoeders 066
Brabantse Hoeders 068
Brabantse Hoeders 075
Brabantse Hoeders 079
Brabantse Hoeders 084
Brabantse Hoeders 089b
Brabantse Hoeders 093
Brabantse Hoeders 096
Bruidsjurk
DSC 3263
DSC 3271
Knipsel Modeshow 1
Knipsel modeshow 2
Beelden modeshow BD
Telegraaf 13112014

PBCF Brabant Bokaal 2014 - mOOm photography HR-47

De Brabantse vlag tijdens de open dag op het provinciehuis op zaterdag 14 maart 2015

Als opwarmertje voor de verkiezingen van provinciale staten op 18 maart 2015 organiseerde de provincie op zaterdag 14 maart ene open dag op het provinciehuis. Deze is druk bezocht. De bezoekers kregen een provinciaal programma voorgeschoteld. Bij twee programmaonderdelen stond de Brabantse vlag centraal. Kinderen konden cupcakes versieren met de Brabantse vlag. Onder leiding van Truus de Kanter, modeontwerpster en modemaakster, werd tot twee keer toe een modeshow gegeven van kleding geïnspireerd op de Brabantse vlag. Deze show was een schot in de roos. De modellen zijn tientallen keren op de foto gezet.

 

BD 16032015 2


Afbeelding4


Afbeelding5|

Afbeelding6

Afbeelding3

Afbeelding2

Afbeelding1